Saturday, April 30, 2011

Merepek Level Satu

“ Tiap tiap semester muka sama, masalah sama. Meluat betul saya “.

Lantang kedengaran suara En. Rosli, pengawai Hal Ehwal Pelajar UiTM Pulau Pinang pada hari pendaftaran pelajar lama hari ini. Kamal diam tersengih sengih buat muka comel. Sebagai pelajar semester akhir Fakulti Kejuruteraan Kimia, Kamal memang lali sangat dengan saman saman rambut panjang. Dasar pemalas, nak potong rambut pun malas. Dua minit buat muka comel depan pegawai pegawai HEP, Kamal Berjaya lolos dengan borang registration dalam tangan. Senyuman puas terukir di bibir Kamal. Bukan calang calang orang dapat lolos ambil boring dengan rambut panjang macam tu.

“Entah kenapa budak budak lama nak kena daftar hari sabtu dengan ahad. Macam takde kerja lain nak kena bangun pagi pagi pakai lawa lawa semata mata nak pergi universiti untuk isi borang. Lagi pelik, kampus lain main terus daftar online je, rajin betul UiTMPP ni buat kerja extra.”detik hati Kamal. Mata Kamal melilau kiri kanan. Tajam.

“Pap”

Seseorang menampar bahu Kamal. Kuat. Kamal menoleh laju. Iskandar, Azmi dan Shah tersengih manja.

“Hoi” pekik Kamal kuat. Sumpah dia teruja dapat tengok muka kawan satu fakultinya tu. Konon rindu la tu tapi cuti dua bulan takde pun dia text or call budak budak bertiga tu. Mengada betul.

“Hah, pe cer result haritu” soal Azmi.

“Alah biasa je doh” jawab Kamal.

“Soalan bodoh tau tak. Bodoh. Dah nama Kamal, tipu la tak dekan lagi semester ni” sampuk Iskandar.

“celaka”. Kamal pantang sekali kalau ada mulut gatal puji gaya ejek ejek manja macam tu pasal resultnya. Kamal memang pelajar pintar, walau malas nak jejak kaki masuk kelas tapi tiap tiap semester result dia betul betul gempak jugak. Namun dia segan bila orang tanya pasal keputusan peperiksaan dia semester lepas. Dia segan nak mengaku dia dekan.Nanti kena bahan riak pulak karang. Kawan BFF bertiganya tu mulut memang longkang sikit. Kerja nak membahan orang je.Walau asyik melayan kawan kawan nya, tangan Kamal masih tak berhenti mengisi borang yang dia loloskan tadi. Sesudah isi boring, Kamal ke laman siswa mencari gam untuk tampal gambar kacaknya tu di boring pendaftaran. Sesudah ditampal, Kamal menghantar borang pada meja pendaftaran dan terus ke kolej Kristal untuk pendaftaran kolej, sendirian.

Kamal memang suka menyendiri kebanyakan masa, tapi hakikatnya bila kena gaya, dia seorang yang periang dan banyak cakap sampai kadang kadang boleh bikin hati terbakar. Sampai di Kristal Kamal meneliti satu persatu nama pada dinding kolej. Matanya terhenti pada nama Kamal Azim Bin Ramli. Namanya. Di perhati detail pada namanya. Bilik 8.07 , kolej zamrud. Kamal tersengih. 8.07 , bilik lamanya masa semester satu dulu, masa pertama kali mula belajar di UiTMPP. Bilik yang penuh dengan kenangan zaman juniornya. Tapi kini Kamal terpaksa terima hakikat dia senior. Selepas mendaftar kolej, Kamal terus ke bilik 8.07. Empat katil kosong. Satu sudah siap bercadar. Gayanya teman sebiliknya sudah check in dulu. Kamal laju meletakkan barangnya diatas katil bawah tepi pintu. Kasut di buka.dan Kamal meluru ke tingkap. Kenangan lama bermain di mindanya. Dulu masa semester satu dia tinggal di bilik nya sama, dan setiap kali dia rasa terbeban,atau ada masalah dia akan lepak di tingkap dan menatap langit. Biru langit nyata buat Kamal tenang. Nikmat tuhan.

Sedang asyik Kamal menelaah langit, pintu bilik dibuka. Roomate barunya yang mula mula check in masuk bilik.

“Wassup”, tegur Kamal tersenyum. Kamal hampiri roommate barunya dan hulurkan salam.

“Kamal” katanya.

“Azril” jawab roomatenya.

“Part berapa” soal Kamal. Heh, soalan tipikal senior betul. Jeles terbukti ketipikalan Kamal yang mementingkan standard senioritinya. Haih.

“Part two” jawab Azril. Kamal tersengih puas tanda kemenangan. Psiko betul.

Sekali lagi pintu dibuka, seorang lagi rakan baru berdiri di pintu dengan beg besarnya. Kamal meluru laju menolong mengangkat barang barang masuk ke bilik. Sekali lagi ice breaking bermula. Rakan barunya, Hairi jugak pelajar semester dua, Fakulti kejuruteraan Mekanikal. Selepas berkenalan, masing masing menyimpan barang barang di dalam loker.

Seperti biasa, Kamal biarkan begnya di tepi dan baring di katilnya. Biasa la pemalas. Kamal mengedail number Haziq namun panggilannya tidak diangkat. Kamal tertidur.

Minggu pertama Kamal naik turun fakulti menyusun jadualnya. Satu aktiviti yang paling Kamal menyampah. Terpaksa menunggu line untuk jumpa lecturer dan lagi Kamal malas ialah terpaksa jumpa lecturer. Walaupun Kamal pelajar dekan dan disayangi lecturer namun Kamal agak tidak selesa dengan perhatian yang diberikan padanya. Dia rasa rimas dengan expectations yang di letak diatas kepalanya. Ia membebankan dan dia rasa tidak adil untuk pelajar lain dibezakan layanan. Seperti hipokrit, Kamal tetap terpaksa berlakon seperti dia pelajar paling bahagia dalam dunia semata maa untuk hidup. Biasa la university, pointer atau keputusan terletak ditangan lecturer. Silap langkah, terpaksa extend pulak dia nanti.

Sementara menunggu giliran, Kamal lepak dengan kawankawannya di luar fakulti dan sekilas pandang Kamal seperti nampak gadis pujaannya. Kamal mengecilbesarkan anak matanya. Mata Kamal hebat sangat, macam teleskop. Dan Ya, memang gadis pujaannya. Kamal penyegan. Dia memang segan bila bercakap dengan perempuan. Dan sebab itu dia sampai sekarang belum pernah menegur gadis pujaannya itu. Lisa namanya. Lagi lawa dari Lisa Surihani rupanya. Mereka sekelas dari semester satu sampai semester enam, namun sekali pun belum pernah dia tegur. Kamal ada mengintai facebook Lisa, seperti seorang stalker berjaya.namun tiap kali Kamal berhasrat untuk meng-add Lisa, jarinya kaku. Penyegan betul hah. Kamal memerhati dari jauh. Lisa lalu sebelahnya dan senyum padanya. Kamal hampir pengsan. Hari paling bahagia untuk Kamal.

Hari hari kuliah berlalu seperti biasa. Kelas agak pack. Untuk Kamal jadualnya semakin sibuk berbanding semester sebelumnya kerana dia mengambil subjek project. Projek akhir tahunnya agak susah sikit. Namun Kamal akur kerana supervisornya seperti sangat bersemangat untuk mengajarnya. Seperti biasa hidup Kamal berlalu seperti suatu cycle. Pusingan tanpa henti.

Kamal bangkit awal harini. Petang nanti ada test Basic Analysis. Subjek yang cukup Kamal minat. Agak senang tapi banyak perlu dibaca. Kamal buka laptop acernya dan button On ditekan. Sementara menunggu loading, Kamal sempat mengacau Hairi yang tengah sedap tidur.

“Boleh tahan jugak celaka ni tidur”, kata Kamal pada Azril yang sedang asyik menonton Maharaja Lawak. Azril merenung Hairi lama dan mengenyit mata pada Kamal. Kamal tersengih faham. Diambil Pen marker hitam dan dilukis Misai pada muka Hairi. Menggunakan kamera handphone, Kamal mengambil gambar Hairi dan terus di upload dalam facebook. Mereka tertawa tak sabar menantikan respon Hairi. Celaka betul perangai buat dajal kawan.

Kamal terpandang friend request pada facebooknya. Lisa. Kamal tergamam. Rajin betul minah ni add aku, kata kamal dalam hati. Jujurnya kamal masih teragak agak untuk mengapprove. Namun Kamal gagahkan jari menekan approve.

Mula nya persahabatan mereka di facebook. Hanya facebook, dikelas mereka masih diam tersengih sengih macam ayam berak kapor. Dari facebook mereka beralih ke medium telefon mudah alih. Memudahkan bila kedua mereka mengunakan blackberry. So siang malam asyik bbm. Jimat kreadit. Lama kelamaan mereka mula bertegur sapa, bergurau senda didalam kelas. Sebulan berkenalan, Kamal nekad untuk mengilfriendkan Lisa. Kamal mengajukan soalan tersebut pada Lisa dan jawapan Ya diterima. Hari bahagia. Jujurnya Kamal tak pernah menyangka yang dia dapat bersama dengan Lisa. Seminggu berhubungan, Lisa mula menunjukkan taring. Lisa mula jadi quen control. Segala pergerakan Kamal, perbelanjaan Kamal semua dia nak tahu. Heh, tipikal cerita cinta remaja unversiti betul. Drama habis.

Lisa seorang gadis yang manis, cantik dan agak gedik. Dia sangat high maintainance. Mungkin kerana lahir dari keluarga kaya, dia biasa dimanja. Lisa tahu Kamal juga dari keluarga berada. Dah la berada, duit biasiswa JPA pun dapat. Kaya sangat kamal ni. Lisa mula meminta yang bukan bukan, setiap kali dating mesti nak shopping. Baju nak mahal je. Duit kamal jugak terbang. Namum Kamal relakan saja. Dah nama saying. Kamal ikut setiap kata Lisa. Beberapa minggu kemudian Lisa mula menjauhkan diri dari Kamal. Ada ura ura dari kawan kawan Kamal yang Lisa curang dengan Junior part five fakulti civil. Saif namanya. Kamal kenal budak tu. Satu batch masa dekat sekolah St.John dulu. Anak Tan Sri bawak Mercedes lagi tu. Muka pun ada iras iras nick Jonas sikit. Kamal mula syak.namun prasangka nya di sorok dalam dalam. Rasa saying yang membukit buat Kamal jadi bodoh. Gossip pasal Saif dengan Lisa semakin bebas di mulut mulut pemakan daging umat sendiri. Kamal diamkan saja kerana bila ditanya, Lisa kata Kawan baik. Kamal akur. Sehingga la suatu hari Kamal keluar wayang dengan Haziq. Berdua. Mereka menonton cerita Red Riding Hood. Cerita genre seram dan cinta. Disebabkan seat penuh.mereka setuju untuk ambik seat couple. Memang gaya homoseksual betul. Namun Kamal peduli apa. Sedang wayang ditayangkan, satu pasangan dihadapan Kamal mula gatal nak mesra mesra bagai. Tak pernah dengar nama “bilik tidur” atau “hotel” mungkin. Haziq suka dapat tengok dua show dalam sehari. Kamal cuba mempedulikan aksi panas pasangan tersebut dan focus dengan wayang.

Habis wayang, lampu dibuka. Kamal laju meluru keluar. Dari tadi dia tahan kencing. Dan dia dilanggar pasangan burung merpati tadi. Kamal tersentak. Lisa. Kamal terdiam. Haziq laju menarik Kamal keluar bagi mengelakkan aksi aksi tangkap leleh depan orang ramai. Haziq tahu kawan baiknya tu memang sensitive sikit orangnya. Lepass ketandas mereka terus pulang. Dalam perjalanan Kamal diam seribu bahasa. Lagu “The world is Black” nyanyinya kumpulan Good Charlotte berkumandang dari telefonnya. Ya, Lisa.Kamal berkeras untuk tidak menjawab panggilannya. Kamal letih untuk mendengar alasan Lisa. Suatu penipuan baru. Haziq diam .Kamal memandu laju kereta. Pemanduan bahaya yang menyebabkan darah haziq naik ke kepala. Haziq mula cuak. Beberapa kali dipanggil nama Kamal tapi kamal seperti hilang. Kamal memandu ke selekoh dengan laju, tanpa sedar kehadiran sebuat lori minyak petronas di selekoh tersebut. Haziq mula cuak. Kamal masih hilang dalam minda. Kereta kamal mula mendekati lori itu dengan laju. Haziq mula terpekik pekik nama nya kuat.

Kamal tersedar dari lamunan.Kamal didepan laptop.masih memikirkan samada harus di approve atau tidak request Lisa. Betul Kamal memendam perasaan pada Lisa. Dan betul Lisa seorang pisau cukur. Cerita cerita, gossip gossip sepanjang tiga tahun di UiTM pasal Lisa penuh dikepalanya. Kamal sendiri menjadi saksi salah seorang kawan baiknya di buang UiTM kerana asyik mengikut kehendak Lisa. Lupa pelajaran kerana sibuk mencari duit untuk membahagiakan Lisa, kononnya. Akhirnya, dibuang UiTM dan dibuang Lisa.

Kamal nekad dengan keputusan hatinya untuk melupakan Lisa. Dia tidak terlalu bodoh nak mengikut nafsu. Request Lisa di reject dan Kamal tersenyum puas. Bangga dengan dirinya ,mampu mengawal nafsu.

4 comments:

  1. got 1 thing to say: "Dah nama 'SAYING'" hehe.. bercakap apekah? i know typo... great job btw... ;)

    ReplyDelete